E-teknisk information

[version nr: 42, senast uppdaterad 2015-01-10]

Här tänkte jag berätta lite om hur den här själva blogg-installationen är inställd mm.

Till att börja med så är det en sk WordPress dvs ”stommen” består av ett av världens mest populära blogg-program (som även med fördel kan användas för näthandel eller mer traditionella nätsidor, både privata och kommersiella) med tiotals miljoner installationer runt om i världen. Min WordPress-blogg är ”self-hosted” dvs den bor inte hos WordPress.org utan hos mitt svenska webbhotell, Loopia.se, i Västerås. WordPress.org erbjuder gratis abonnemang (de finansierar detta med att klistra ens blogg full med annonser) och även reklam-fria* avgiftsbelagda abonnemang. De senare kostar drygt 800kr/år men om man har en välbesökt, aktiv blogg eller sajt, kan man avsätta en del av driftskostnaden med att klistra ens blogg full med annonser, från annonsörer som betalar för detta som t.ex. Google AdSense mfl. Fördelen med att ”bo” hos WordPress.org är att deras sajt fungerar som en portal for miljontals bloggare och att det kommer sannolikt nyfikna in på din blogg. Om du som jag föredrar att ”folk” besöker din blogg avsiktligen istället, eller om du (som jag) vill ha mer kontroll ”under huven”, då passar det sig bättre att hämta hem en gratis WordPress byggsats från WordPress.com och installera den på ett näthotell där du hyrt in dig för att ha egen hemsida eller näthandel. Så gott som alla näthotell erbjuder automatiserad WordPress-installation inne på deras servrar så ofta behöver man inte alls hämta programmet och installera (lägga upp det med ett FTP filöverföringsprogram) själv. Just denna blogg dock har sin helt egen WordPress, men det finns även en avancerad version för den som vill driva flera bloggar utan att ha många fristående WordPress-installationer – det kan lättas jämföras med ett hyreshus, dvs en vanligt WP-installation är ett en-bloggs-hus medan en sk Multi User (MU) är ett fler-bloggs-hus. Jag har en sådan ”MU-Press” hos ett annat webbhotell, Arvixe.com, i USA, som är WordPress specialister. Mina hemsidor samt en äldre blogg bor i detta fler-bloggs-hus, tillsammans med mina CalDAV & CardDAV (kalender- och adressboks-) servrar, samt min YOURLS-länkavkortare (URL-shorterner). Dessa är processorkrävande och specialiserade tjänster som Loopia inte erbjuder till något rimligt pris fn. Orsaken att jag bor med den här bloggen hos Loopia är för att som en i huvudsak svenskspråkig blogg så inriktar jag mig på svensktalande förstås och de flesta svensktalande bor i/surfar från Sverige. Det blir helt enkelt (någon sekund per sida) snabbare att surfa min blogg! Dessutom, eftersom jag är svensk och bloggen är svensk med ett svenskt domän, tycker jag det är helt enkelt rätt och riktigt att den ska bo i Sverige.

Domännamnet djupatankar.se köpte jag dessutom genom Loopia för ett par år sedan. Jag äger även twitter-kontot med samma namn @djupatankar och facebook-sidan fb.com/djupatankar. Naturligtvis har jag också ett mejlserver med samma domän. Bloggens mall är Brad Thomas tema (theme) Leaf från 2013. Logotypen designade jag själv, om man nu kan kalla det för en design? Snarare en typsättning! Typfoten i både logotypen och genomgående i sajten är den officiella svenska typfoten Sweden Sans, skapad av Söderhavet Sweden AB. För att den skulle integreras på alla nivåer i sajten har jag lagt in ett par rader i min htaccess-fil samt installerat ett gratis-tillägg som heter ”Use Any Font” skapat av Dinesh Karki. Att redigera en .htaccess-fil är enkelt om man vet vad man gör (ta för Guds skull en säkerhetskopia innan du börjar)! Jag trasade sönder min .htaccess-fil när jag flyttade över den här bloggen till Loopia och naturligtvis var det mitt i natten på en storhelg! Jag fick helt enkelt sätta mig ner, surfa ”beginners .htaccess” och skrev min första .htaccess fil någonsin ”från blankt papper” s.a.s. Så här ser Sweden Sans tillägget ut, 2 rader som går längst ned i filen:

AddType image/svg+xml svg
AddType application/font-woff2 woff2

Du kan hämta hem Sweden Sans för din dator och sajt från typfotens officiella nätsida, klicka på Sweden Sans in det föregående stycket, för att besöka den sajten.

Ett annat viktigt tillägg för mig var Konrad Chomas ”National Characters” som utökar stödet för ÅÄÖ (och även andra bokstäver som ßÞð) till hela bloggen och inte bara själva inläggen. I en standard WordPress-installation kan du ställa in ditt blogg-språk till nästan vad som helst och WordPress ”talar” sedan med dig på ditt valda språk också om du vill det, men det går bara att använda de ”internationella” A-Z bokstäverna i användarnamn. Just det här tillägget gör alltså det möjligt för någon som heter Göök att registrera sig med det som användarnamn istället för ”Gook” (ett rasistiskt ord för asiater)…

Här följer nu en lista av alla de andra 29 tilläggen (av totalt 31) som jag aktivt använder, var det gör och vem som skapat dem:

Säkerhetstillägg
 
Akismet
Akismet av Automattic är ett spam-filter som sållar bort merparten av kommentars- och trackbackskräppost. Flera miljoner bloggar skyddar sig mot skräppost med Akismet!
All In One WP Security
En gratis säkerhetslösning för din blogg skapad av Tips and Tricks HQ, med brandvägg och många finesser som låser de flesta sidodörrarna in i din bloggs innandömen. Ganska enkel att använda! Denna ”Allt-i-Ett WordPress Säkerhet & Brandvägg” har över 300’000 användare.
Backup by blogVault
Företaget blogVault tillhandahåller en säkerhetskopieringstjänst genom det här tillägget som kostar drygt 150kr/mån. Du kan även köra ”backups” genom Jetpack-tillägget, men blogVault har bättre funktioner. T.ex. så kopierar blogVault inte bara innehållet i din blogg men hela installationen. Om du helt plötsligt bestämmer dig för att flytta din WordPress till ett annat webbhotell eller rent av en av de stora kommersiella bloggportalerna så kan du be personalen på blogVault om hjälp med det. De kan köra en total ominstallation på ett nytt domän eller en ny server medan du kopplar av. Skulle din nuvarande WordPress paja så kan du logga in på blogVault och med ett par enkla knapptryckningar skriva över din trasiga WordPress med en av de dagligen sparade kopiorna. blogVault backar upp allt, t.om. dina systemfiler som t.ex. .htaccess-filen (jag har två stycken), dessutom kan du köra blogVault mot en helt vanlig hemsida, i ditt standardabonnemang ingår nämligen säkerhetskopior av upp till 3 domän.
LDW Watermark Lite
Det här tillägget (gratisversion) från Lake District Walks infogar automatiskt en förvald text på foton du laddar upp till din blogg. Originalen förblir dock omärkta och så blir även mindre ”frimärken” (thumbnails). Du kan välja i inställningarna vilka storlekar som skall märkas eller ej. Du skriver in en text (symboler som © verkar dock inte tillåtas), t.ex. din bloggs URL och den infogas sedan med en transparent (genomskinlig) bakgrund på fotot som visas i bloggen. Det finns även en premiumversion (ej gratis) där du kan specificera en logotyp eller liknande som ska användas istället för text.
miniOrange 2 Factor Authentication
Det här säkerhetstillägget inför två-stegs verifikation vid inloggning till din blogg. Du kan styra vilka som skall använda app-verifikation och låta andra logga in utan, eller med Googles Authenticator app, eller använda CATCHPAs mm. Om du använder den smidiga miniOrange appen, så varje gång du knappat in ditt användarnamn och lösenord på din blogg (för att komma åt administratörspanelen eller redaktörspanelen) så får du ett ”push”-meddelande på telefonen att öppna appen och godkänna inloggningen, först då släpper tillägget in dig på bloggen. Du behöver ladda ned en särskild app för din smarttelefon från miniOrange för att använda den och appen måste registreras (gratis).
Social Login
Claude Schlessers tillägg låter dina besökare logga in sig för att skriva kommentarer mm, via andra sajter som t.ex. facebook, linkedin, WordPress.com, Amazon, OpenID och många, många fler. Du kan själv välja vika du accepterar. På så vis behöver du inte sköta om en användare-/kund-databas, med vad allt det innebär juridiskt och praktiskt.
WF Cookie Consent
Den europeiska kaklagen har tolkats väldigt olika i EU-länderna… I Storbritannien måste alla sajter, även en blogg, aktivt informera en besökare om att kakor används, en tidigare lagformering gjorde gällande att besökaren måste aktivt godta kakanvändning eller om besökaren nekade, antingen visas en kakfri version eller nekas tillträde! I Sverige räcker det med att ange någonstans att man använder kakor och uppmana de som inte vill ha kakor att själva blockera detta i sin webbläsare. Jag påstår inte att det är den korrekta juridiska tolkningen av svensk lagstiftning, jag baserar mig bara på riksdagens tillvägagångssätt på deras egen sajt… Det här tillägget från Wunderfarm (WF) lämpar sig bättre för dig som bloggar internationellt.

Systemtillägg
 
IFTTT Bridge for WordPress
IFTTT är en sajt som låter dig (gratis) skapa automatiseringsprocesser mellan olika enheter. T.ex. kan du skapa en process ”recept” som när du skriver en särskild #tagg på twitter, tumblr, facebook osv, så postas det inlägget automatiskt i din blogg. Eller tvärsom. IFTTT har många andra möjligheter då det kan integreras i hemautomatik, smarttelefoner och även datorer. Du kan t.ex. skapa ett recept med GPS-närvaro tagen från din telefon, där du angivit området kring sommarstugan som en processstart, så att bloggen lägger upp ett ”Jag är på semester” meddelande när du kommer fram dit, samtidigt kan du ha en process som slår på stugans värmepanna/element, och stänger av den/dessa hemma i stan. Just det här tillägget av Björn Weinbrenner ansluter din blogg till IFTTT servrarna och kräver att du har ett registrerat (helt gratis) konto där först.
Jetpack från WordPress.com
Jetpack (ännu ett tillägg från Automattic) är det i särklass största tillägget och det utökas ständigt med nya funktioner så besök ofta deras sida! För att använda Jetpack måste du skapa ett (gratis) konto på WordPress.org även om du har en fristående WordPress på din egen server. Jag kommer inte att gå in på alla funktionerna som Jetpack har, det är alldeles för många! Ett varningens ord dock. De erbjuder en egen URL-avkortare, wp.me, när du väl aktiverat denna är du fast, om du stänger av den så bryts alla länkar som skapats med denna (all media som du lagt upp t.ex.) och det är extremt tidsödande att manuellt redigera alla inlägg du någonsin gjort i efterhand, tro mig, det var just det som hände mig!
Permalink Finder
Varje gång du skapar ett inlägg eller en sida så skapar WordPress en exakt url till den sidan, en ”permalink”, vanligen med titeln i adressen, t.ex. så heter den här sidan ”djupatankar.se/e-teknisk-information”. När någon försöker öppna en sida med en trasig länk (kanske länken blev radbruten i ett mejl eller så kopierade de inte hela URL:en av misstag) så skickar WordPress envist dessa till din ”404 File Not Found” sida. Sannolikt så backar de tillbaka till den föregående sidan och du har tappat en besökare. Fast det vet du inte, om du inte har något program som håller koll på hur ofta just den sidan begärs från servern. Keith P. Graham vet eller rättare sagt visste –!– för han har skapat det här tillägget som aktiveras när någons webbläsare begär en sida som inte finns! När den situationen uppstår analyserar det här tillägget nyckeldatan (vissa bloggar är konfigurerade att använda datum och sekvensnummer istället för text i sina permalänkar) i den begärda sidans URL (länk) och jämför denna data med de faktiskt existerande inläggen. Sedan skickar den iväg besökaren till det inlägg som verkar mest troligt! Men inte bara det, den gör det med en särskild nätkod, felmeddelande 301, som berättar för sökmotorer att sidan har flyttat. Så om den trasiga länken fanns på en sajt som t.ex. Google, och det var deras robotar som frågade efter sidan (Google besöker regelbundet alla sidor de länkar till för att undvika att döda/trasiga länkar ligger och skräpar) så betyder koden för dessa robotar att URL:en var en gammal adress och att det finns en nyare (som de nu fått), därmed kan de uppdatera sin information. Exempelvis kan jag nämna att de senaste 12 månaderna så har mitt tillägg omdirigerat med ”301 Moved Permanently” mer än 38’000 gånger!
Postman SMTP
Rent teoretiskt har WordPress (och de flesta hemsidor) någon slags inbyggd förmåga att skicka mejl som skapats av program på den servern. Via ”http” kallas det, men problemet är att detta utnyttjas ofta av skräppost robotar (och skumma individer) och sådan post blockeras av de flesta seriösa mejlsajter som Outlook, Gmail, Yahoo! mfl. Vad du behöver är ett tillägg som kan logga in med OAuth 2.0 behörighet på dessa sajter och använda antingen ditt eget konto, eller ett konto som du skapat specifikt för din blogg. Jason Hendriks tillägg kan inte bara göra det, men det kan också sända e-post via ”https” och logga in på dina egna mejlservrar med SSL-protokoll (t.ex. mailcluster.Loopia.se), så oavsett om du vill blogga via e-mail appen på din iPhone eller om du vill skicka mejl från bloggen (inlägg, kommentarer, enkätsvar, systemmeddelanden osv) så är det här det enda tillägget på marknaden för detta. Dessutom är det gratis…
Simple Wp Sitemap
Förr i tiden, i Internets barndom var inte menyer så vanliga på hemsidor, istället hade man en sitemap, en karta över vilka sidor som fanns och man klickade sig helt enkelt fram längs det här smala trädet. Webbjockes sitemap-tillägg är ett absolut måste och jätte enkel att konfigurera. Du installerar tillägget med länken ovan och aktiverar det. Klart! Sökmotorer älskar sitemaps och närvaron av en aktuell sitemap kommer att ha en positiv effekt på din rank i sökindexen. Tillägget skapar kartan i både människovänligt (html) och robotvänligt (xml) format när någon begär den sidan, därför är den hela tiden 100% aktuell och ackurat. Om du har manuellt registrerat din sajt hos t.ex. Google kan du anmäla adressen för XML-kartan (dinsajt.nu/sitemap.xml) till Google (mer bonuspoäng) dessutom finns det gratistjänster ute på nätet som t.ex. Free SiteMap Generator som kan hålla koll på din sitemap och synkronisera denna genom regelbundna uppladdningar till söksajter (fler bonuspoäng in rankningssystemet).
WordPress HTML
Richard Stanton har skapat ett tillägg som låter dig mata in HTML i en bloggsidas <HEAD> och <BODY> taggar, alltså utanför själva blogginlägget. Detta kan behövas om du vill använda en speciell CSS-fil unik för just det inlägget, eller kalla på ett javascript/formulärscript o likn. utan att ändra hela bloggens mallar. Du skulle t.ex. kunna infoga ett program för en sidräknare för ett unikt inlägg och lägga till den nödvändiga meta-taggen i sidans <HEAD>.
WordPress.com Theme Updates
Automattics Jetpack-tillägg kan ställas in att automatiskt uppdatera din blogg med den senaste version av WordPress mjukvaran, dessutom kan Jetpack ställas in att uppdatera alla de tillägg som du hämtat från WordPress.org (men inte de som du laddat upp från andra sajter), däremot kan inte Jetpack uppdatera dina teman, dvs mallarna för din bloggs layout. Lustigt nog är det vad det här tillägget gör! Lustigt, för att det är ett tillägg från Automattic!?! (Förmodligen kommer det här tilläggets funktioner att bakas in i en framtida version av Jetpack!
WP Super Cache
Det här tilläggets funktion finns numera också i Jetpack. Det här är ett tillägg från Automattic som håller din blogg tipp topp skinande och snabb. Det går till genom något som kallas ”supercaching”, dvs när ett blogginlägg publiceras/ändras/kommenteras så skapar det här tillägget en fysisk kopia i html5-format. 99% av dina besökare kommer att visas denna sida istället för den verkliga PHP-sidan. Varför? Jo för en WordPress blogg består egentligen av endast en fysisk sida (blog.php) där det ingår en enorm mängd text och data (allt som finns på din blogg faktiskt). Sidan kan lätt vara flera gigabyte stor, medan en genomsnitts html-sida oftast inte är ens 5kb (1gb=1’000’000kb). När någon så frågar efter en specific sida, så kör din server alla dessa tillägg och sorterar ut vad som ska visas på sidan och serverar sedan upp den nyss formatterade sidan med (förhoppningsvis) rätt innehåll. När besökaren går till ”nästa” sida så är det egentligen samma sida men nu visas en annan del av innehållet. Även om det går blixtsnabbt i din webbläsare, så tar det upp mycket resurser hos din server. Det här tillägget har redan skapat kopior av alla dina ”sidor” (inlägg) som den regelbundet kastar bort och ”trycker” upp nya av. För besökaren innebär det att sidan laddas flera tusen gånger snabbare än om den normala sidan skulle visas, med det ska förstås här att vi talar om besparingar i mikrosekunder, men om du har en aktiv blogg med många besökare samtidigt så kommer din server att uppskatta den här lättare arbetsbördan.
YOURLS Link Creator
OBS! Det här tillägget går inte att använda på egen hand! Tillägget förutsätter att du har en egen YOURLS-installation på en egen server någonstans, eller åtminstone ett konto hos en (privatägd) YOURLS-server. Andrew Norcross har skapat det här tillägget som kopplar din blogg till din YOURLS-server och skapar automatiskt förkortade URLs som du kan använda/dela istället för de oftast grymt långa PERMALINKs som WordPress normalt skapar. Om du har delning inställt till exempelvis Twitter så kommer dina YOURLS URL att användas och visas på twitter.

Praktiska tillägg
 
Amazon Affiliate Link Globalizer
När du bloggar om produkter och särskilt då produkter som säljs på Amazon så kan du tjäna pengar på dina rekommendationer! Först måste du skapa ett ”affiliate”-konto hos Amazon i ditt land. Vi svenskar har dock ingen egen Amazon.SE utan de flesta svenskar handlar på Amazon.com som internationella kunder. Det finns många andra Amazon, till exempel i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Kina, Japan osv. När du länkar direkt till en produkt på Amazon så föreligger det en risk att din läsare helt enkelt hamnar i fel (lands) butik! När kunden sedan går över till sin butik glöms din rekommendation bort av Amazon, för till skillnad från t.ex. Apple Store, så använder Amazon helt unika ”affiliate”-kundnummer i varje butik/land… Det här tillägget av Attila Gyoerkoes och Markus Goetz (Woboq) löser detta för oss skribenter! Det här tillägget synar sidor och inlägg när de begärs av en besökares webbläsare (och även kommentarer som andra skrivit på dessa sidor) och hittar alla länkar till Amazon. Den kollar snabbt sedan var besökaren befinner sig genom en metod som kallas ”reverse IP look-up” (funkar inte lika bra med besökare som använder VPN eller är på resande fot) och skriver om länkarna till det land som deras IP-adress ligger i. I inställningarna till det här tillägget kan du skriva in ditt/dina ”affiliate” nummer och dessa infogas smidigt i dessa unika-för-just-denna-besökares länkar. Så om en utlandssvensk i Portugal besöker min blogg och ser en länk till säg en DVD som jag ursprungligen länkat genom Amazon.com i USA, så får denna portugisiske besökare en länk till samma DVD fast hos Amazom.es (Spanien) och eftersom jag är registrerad ”affiliate” i elva länder, så är min rekommendations-ID inbakad i den länken, vilket innebär att även om besökaren inte köper just den rullen så får jag fortfarande (en dock något lägre %) kommission på övriga köp.
Amazon Product In a Post Plugin
Det här tillägget av Don Fischer är för dig som ofta bloggar om Amazonprodukter. För att använda det måste du öppna ett gratis AWS-konto hos Amazon och skapa något som kallas för nycklar så att du kan få en egen API-kod. Det här är en mer avancerad process och du behöver kunna läsa teknisk engelska ganska bra. Du får då en massa alternativ nedanför författarfönstret när du skriver ett nytt inlägg på din WordPress. Tillägget skapar då riktiga Amazon produktannonser, antingen för den produkt du bloggat om, men även om du vill, för liknande produkter. Tillägget kopplar upp din blogg mot Amazons AWS moln-servrar i realtid så att besökaren kan se om produkten är i lager, om det finns begagnade (lägre pris) alternativ och aktuellt pris visas ”live” på din sajt med en ”köp hos Amazon” knapp som direkt lägger till produkten till deras kundvagn hos Amazon. Du kan även välja att visa produktbeskrivningar och t.om. kommentarerna som tidigare kunder lämnat om den produkten. Fördelen med det här tillägget är att du inte behöver lägga upp ”egna” (nedladdade) bilder av Amazon-produkter du vill länka till, eller hålla koll på prisändringar. (Vill du visa flera produkter på samma sida, skriver du bara deras ASIN-nummer – det är det nummer som står till vänster i webbläsarens adressfält när du besöker produktsidan – med komman emellan, så radas de upp i den ordning du skrivit in dem.) Nederst på den här sidan visas en Amazon produkt skapad av det här tillägget
Cool fade popup
Tillägget som fn plågar alla mina besökare med en gul ”popup”-ruta om engelska inlägg skapades av Gopi Ramasamy. Jag har modifierat både javascriptet (programkoden) samt formgivningskoden (CSS) för att skapa en ruta med rundade hörn och ta bort genomskinligheten (okoolt). Vitsen med det här tillägget är att det är ett (överlappande) grafiskt element på sidan och alltså inte en vanlig popup (ett litet extra fönster) så din webbläsare kan inte stoppa det från att dyka upp. 😉
CP Google Maps
Du har säkert sett på sajter en Googlekarta med en knappnål för en viss plats? CodePeoples tillägg (som finns i en enkel gratis variant samt en avgiftsbelagd variant med många extra funktioner) låter dig antingen mata in en gatuadress eller välja en exakt position med geografiska koordinater. Du kan välja att antingen visa en karta i inlägget eller att dölja kartan med en länk till Google Maps, eller rentav dölja modulen helt med informationen som en referenspunkt (det gör det möjligt att låta besökare söka efter inlägg efter plats/sortera inlägg efter plats – istället för nyckelord eller tidpunkt). Kartan presenteras dessutom på besökarens webbläsares förinställda språk. När en besökare interagerar med kartan får besökaren de sedvanliga Google Maps alternativen (street view t.ex.), och om detta sker på en mobil enhet som en smarttelefon så blir också rutten till denna punk kartlagd för navigering (dit) – praktiskt för en reseblogg eller om du bloggar om intressanta platser att besöka.
Frågor
Frågor heter egentligen Questions men för ovanlighetens skull så finns detta tillägg på svenska! Utvecklat av awesome.ug är det här tillägget inte längre aktivt dvs nuvarande versionen är den sista versionen, utvecklarna har helt enkelt avslutat projektet. Tillägget fungerar dock precis som avsett och är ett praktiskt sätt att låta dina besökare kommunicera med dig genom t.ex. undersökningar, omröstningar och enkäter. Du kan sätta en tidsram för varje modul du skapar och du kan bygga komplicerade enkäter och mycket enkla ja/nej frågor som sedan kan grafiskt presenteras i inlägget i olika format, t.ex. som en tårta. Det finns även ett alternativ för att mejla registrerade användare antingen resultaten eller en påminnelse att ”rösta”.
Hello Dolly
Det här tillägget behöver du inte installera för du har det redan! Hello Dolly är originaltillägget som kommer med samtliga WordPress-installationer, du kan förstås avaktivera det om du vill, men drygt 65% av alla WordPress sajter har det aktiverat! WordPress skapare Matt Mullenweg, som tydligen är ett Louis Armstrong fan, skapade detta tillägg som högst upp på din administratörspanel (men ingenstans synligt i din blogg) visar ett slumpvalt citat från sången ”Hello, Dolly”.
HTML Javascript Adder
Aakash Chakravarthy har skapat ett tillägg som låter dig lägga in rå HTML och andra kodformat som t.ex. javascript innuti de moduler som utgör dina menyer på din WordPress-installation. Som exempel så är den lilla annonsen för Loopia nederst i högra hörnet på min huvudsida och SiteScanner ikonen högst upp i högra hörnet infogade med det här tillägget. Det här tillägget finns inte tillgängligt hos WordPress.org utan bara på utvecklarens hemsida. Du måste ladda ned ZIP-filen, och sedan ladda upp den manuellt in i din WordPress. Det gör du antingen helt manuellt via FTP rakt in i din installation, eller också semi-manuellt via administratörspanelen > Tillägg > Lägg till nytt > Ladda upp tillägg. Du ska inte packa upp den komprimerade ZIP först om du väljer den här rutten, det gör WordPress själv efter uppladdningen.
iframe
Om du gillar att lägga in YouTube och andra liknande format som kräver en iFrame (ett nytt fönster inskuret i ett existerande fönster) så vet du säkert att WordPress inte tillåter detta av säkerhetsskäl. WordPress egen lösning är kortkommandot [embed], t.ex. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=qut_G3y6jgA[/embed] men med det här tillägget, av Webvitality får du tillbaka funktionen iFrame som ett kortkommando [iframe] med möjligheten att justera de sedvanliga parametrarna som bredd, höjd, synlighet, osv. Du skriver istället [iframe src=https://www.youtube.com/watch?v=qut_G3y6jgA], observera att till skilland från HTML och PHP, så behöver inte alla kortkommandon en ”stängare” [/].
Nyfiken på vad det är för video i mitt exempel? Rio de Janeiro i full 8K Ultra HD timelapse (83s).
Video.js – HTML5 Video Player for WordPress
Det här är ett tillägg specifikt för YouTube bloggning. Liksom iFrame-tillägget så stödjer det här tillägget HTML5 men sedan erbjuder det här tillägget fler alternativ. Särskilt intressant är att det har stöd för Flash för äldre webbläsare som inte stödjer HTML5 eller har Javascript avstängt, som t.ex. Tor-webbläsaren. Flash blockeras av de flesta moderna webbläsare så det här tillägget sjunger nog på sista versen…
lasTunes
Last.fm är en musik nätsida där (gratis) registrerade användare inte bara kan hitta och lyssna på musik men också ”scrobbla” dvs logg-föra vilken musik (låtar, band, album) de lyssnar på. En del användare, mig t.ex., har varit med i åratal och har 50’000+ spelade låtar på våra profiler. Det här tillägget av Calen Fretts kopplar din blogg till Last.FM och du kan då bädda in på din blogg en aktuell lista av dina senast spelade låtar, eller dina flest spelade mm. Det är den grå listan du ser i höger spalt på varje sida!
Spotify Follow Widget
Om du använder Spotify flitigt kanske du vill ha en ”Följ mig på Spotify” knapp på din blogg? Alexander Forselius tillägg gör just det. (Glöm inte att ändra hans Spotify namn till ditt eget!)
Molongui Authorship
En relativt ny grej för bloggare är att bjuda in gästskribenter. Men vare sig om du har gästskribenter eller om ni är flera personer som skriver på samma blogg, så kan det vara fördelaktigt att ha en ruta på inläggen som klart och tydligt redogör för vem som skrev just det inlägget. Amitzys tillägg har flera funktioner, bland annat kan du låta inbjudna gästskribenter skriva utan att ha skapat egna konton på din blogg, tillägget skapar vad som enklast kan kallas för underkonton till ditt eget. Tillägget kan sedan konfigureras med profiler för varje skribent med kopplingar till deras egna bloggar, en profilbild, kort introduktion mm. Tillägget stödjer också något som kallas för ”Google Authorship” och ”Facebook Authorship” vilket när aktiverat och kopplat till författarens Google+/Facebook profil ökar din bloggs anseende i sökmotorer.
ResponsiveVoice Text To Speech
Det här tillägget skapat av ResponsiveVoice är ett hjälpmedel för de som behöver höra dina blogginlägg, istället för att läsa dem. Exempelvis synskadade och de som av andra kanske medicinska skäl inte kan se/läsa skrift-baserade bloggar och förstås de som inte kan läsa. Tillägget skickar en särskild instruktion till besökarens webbläsare att begära uppläsning av texten på sidan. Om besökaren då inte har en blindskriftsmaskin inkopplad (braille) så beror det på webbläsarversionen och hårdvaran om det blir någon uppläsning. Diktation, kön, hastighet, osv., styrs alltså lokalt från besökaren maskin. Allt du specificerar är vilket språk sidan är skriven på. Tyvärr innebär detta att du absolut inte kan blanda in låneord eller utländska fraser, eftersom dessa kommer att uttalas enligt det angivna språkets syntax. Tillägget stödjer inte ett text-slut, alltså kan du inte ange ett annat språk längre ned på samma sida. Bara den språk-tagg som läses in först godtages tills dess sidan förnyas. Google Chrome’s sävliga svenska kvinnoröst kommer till exempel att uttala ‘OBS!’ som ”oobs” samt ‘m.a.o.’ som ”em-ah-oh” däremot klarar den av engelskans ‘N.B.’ (=obs) och säger korrekt ”Nota Bene!”. Tillägget läser högst 30 stavelser framåt innan det återställer sitt ”cache” (korttidsminne), därefter tar den ett tyst andetag, innan den läser vidare. Så om din mening innehåller 30 stavelser mellan komma eller punkt, så blir det en punkt extra så att säga, mitt i meningen! Vad är en stavelse i detta avseende? Namnet ‘Stockholm’ är två stavelser, två sammanbundna ord ”stock-holm”, programmet särskriver alltså på egen hand när den tolkar/räknar texten, men uttalar den alltid sammanskriven. Där du ser talfunktionsknappen överst på mina sidor kommer du därför att lägga märke till en mycket märklig grammatik (syntax) och en total avsaknad av förkortningar!
Tillägget stödjer följande språk (huruvida besökarens dators talsyntes också gör det är en helt annan femma):

 • Brittisk Engelska
 • Amerikansk Engelska
 • Australisk Engelska
 • Spanska
 • Franska
 • Tyska
 • Italienska
 • Grekiska
 • Ungerska
 • Turkiska
 • Ryska
 • Holländska
 • Svenska
 • Norska
 • Japanska
 • Koreanska
 • Kinesiska
 • Hindi
 • Serbiska
 • Kroatiska
 • Bosniska
 • Rumänska
 • Katalanska
 • Finska
 • Afrikaans
 • Albaniska
 • Armeniska
 • Tjeckiska
 • Danska
 • Esperanto
 • Haitisk Kreol
 • Isländska
 • Indonesiska
 • Latin
 • Lettiska
 • Makedonska
 • Montenegrinska
 • Polska
 • Braziliansk Portugisiska
 • Portugisiska
 • Serbokroatiska
 • Slovakiska
 • Latinamerikansk Spanska
 • Swahili
 • Tamil
 • Thailändska
 • Vietnamesiska
 • Walesiska

Telefontornet, Stockholm 1890

Telefontornet, Stockholm c:a 1890

Omslagsbilden för den här sidan visar Telefontornet på Malmskillnadsgatan 32 i Stockholm, cirka 1890. Klicka gärna på bilden för att tas till fotots egen sida med ytterligare information!